Aktualności
Festiwal Sułkowickiej Krzonówki i Dań Regionalnych
15-12-2025 14:29:42
Sułkowicka krzonówka to tradycyjna, gęsta zupa wielkanocna, charakteryzująca się ostro-kwaśnym smakiem chrzanu i dodatkiem różnych wędlin, mięs, jajek, a bazująca na serwatce. Nazwa wywodzi się od lokalnego określenia chrzanu jako „krzan” lub „krzon”. Ponadto w naszym regionie znajduje się wiele innych dań i potraw związanych z tradycją, które od pokoleń są przygotowywane i cieszą się dużą popularnością. Najlepszym czasem, aby sensorycznie doświadczać ich wspaniałości jest właśnie okres świąteczny. Dlatego też zrodził się pomysł organizacji Festiwalu Sułkowickiej Krzonówki i Dań Regionalnych, który zrealizowało stowarzyszenie Wykuci W Sercu Małopolski 14 grudnia br. w trakcie trwania Kiermaszu Bożonarodzeniowego. Festiwal był okazją do prezentacji lokalnych potraw, które serwowały m.in. panie ze stowarzyszeń gospodyń z gminy Sułkowice oraz OSP Biertowice. Podczas wydarzenia można było spróbować nie tylko unikalnej krzonówki, ale również żurku po krakowsku, pierogów czy regionalnych serów – oscypków na ciepło z żurawiną.
Partnerem Przedsięwzięcia było Województwo Małopolskie.
Patronat honorowy objął Marszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka.
Fotorelacja z wydarzenia: